Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Η Αφροδίτη Αναδυομένη ως σύνδεσμος μεταξύ των κόσμωνAmaury Duval
Η θάλασσα πάντα αντιπροσώπευε το μυστήριο (…)  Η θάλασσα δεν μπορεί να ωθηθεί πίσω, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο εκτός από καλά και αληθινά Άλλη. Υποχωρεί και ρέει, εγείρεται και πέφτει – μπορεί να συντρίψει σε μια σύγχυση λαμπυρίζουσας μανίας ή να αγκαλιάσει νωχελικά την ακτή.


William-Adolphe Bouguereau


Αυτή η περιγραφή δεν ταιριάζει και στην Αφροδίτη; Ακόμα και δίχως τις ωκεάνιες πτυχές της, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή η περιγραφή ταιριάζει και στη θεά της ομορφιάς, του έρωτα, του σεξ και της ανθρώπινης φύσης. Μπορεί να λιάζεται στο φως του ήλιου με τις Χάριτες, αλλά μπορεί επίσης να χορεύει τους χειμωνιάτικους μήνες με τις Ερινύες. Εμφανίζεται συχνά, τόσο στην Αρχαία όσο και στη μοντέρνα τέχνη δίχως ενδύματα, υποδηλώνοντας την ανοιχτή της φύση, την προθυμία της να αποκαλυφθεί σε όλους όσους την αποζητούν. Όμως, πολλοί εξετάζουν μόνο την επιφάνεια – την ομορφιά της σάρκας – μην κοιτάζοντας πιο πέρα, στα μυστήρια που κρύβονται μέσα στις φλέβες της και πίσω από τα χαμογελαστά μάτια της.
Sandro BotticelliΗ Αφροδίτη Αναδυομένη, που αναδύεται από τη θάλασσα, είναι η θεά του απόκοσμου Αγνώστου. Είναι ένας δελεαστικός σύνδεσμος μεταξύ αυτού του κόσμου – αυτού που είναι γνωστός και μπορεί και να βιωθεί και να γίνει αντιληπτός από τις ανθρώπινες αισθήσεις – και του κόσμου των θεών, ο οποίος είναι πέρα από την περιορισμένη θνητή αντίληψή μας. Αυτή, όπως επίσης και μερικοί από τους συντρόφους της (όπως ο Ερμής) αντιπροσωπεύουν το ταξίδι, τόσο μεταξύ αυτού του κόσμου και του κόσμου των θεών, όσο και του ταξιδιού μέσα στη ζωή του καθενός μας.


Arnold Böcklin


Στη ζωή δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε όλα όσα θα συμβούν – ακριβώς όπως μόνο να υποθέσουμε μπορούμε για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στον ωκεανό. Ακόμη και με τις μηχανές μας και όλο το νεωτερισμό μας, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τι πραγματικά κρύβεται στα βάθη όλων αυτών που είναι εκεί. Το να τα ανακαλύψει κανείς θα σήμαινε να ανακαλύψει ξεχασμένους συνδέσμους, να ξεθάψει τα αληθινά βάθη της ανθρώπινης συνείδησης και να αποκαλύψει τις σκιές που υπάρχουν μέσα σε κάθε θνητή ψυχή.


Jean Leon Gerome


Αυτή εγείρεται από τη θάλασσα και φέρνει τούτη τη γνώση στο πέρασμά της. Το να ανοιχθεί κανείς στα εκστατικά μυστήρια της Αφροδίτης, σημαίνει να ανοιχθεί στα μυστήρια της ίδιας της Ζωής. Η ομορφιά, η χάρη και η ευχαρίστηση είναι μάσκες που αυτή φοράει, όπως είναι επίσης η θλίψη, ο πόνος και η απώλεια. Θα πρέπει κανείς να αποδεχθεί και να αγκαλιάσει κάθε μια από τις μάσκες της Αφροδίτης για να κατανοήσει τα βάθη αυτής της αρχαίας, αναδυομένης από τη θάλασσα θεάς. Γιατί αυτή αναδύεται από τη θάλασσα, από το μυστήριο του Αγνώστου, για να βοηθήσει στη διευκόλυνση ακριβώς αυτού, μέσα στους ικέτες/ιδες της. 


Gustave  Moreau
Το κείμενο είναι απο την παρακάτω ιστοσελίδα:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου