Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Ρόδι - Tο Μυστικιστικό Φρούτο


"Το ρόδι είναι το μυστικιστικό φρούτο των Ελευσίνιων Μυστηρίων.  Τρώγοντάς το, η Προσερπίνα (1)  δεσμεύεται στο Βασίλειο του Πλούτωνα. Ο καρπός εκφράζει  εδώ την αισθησιακή ζωή την οποία, άπαξ και κάποιος δοκιμάσει, στερείται προσωρινά της αθανασίας. Επίσης, εξαιτίας  του μεγάλου αριθμού των σπόρων του, το ρόδι χρησιμοποιείται συχνά για να συμβολίσει την  φυσική γονιμότητα. Για τον ίδιο λόγο, ο Jacob Bryant  στην Αρχαία Μυθολογία του σημειώνει ότι οι αρχαίοι αναγνώριζαν  σε αυτό το φρούτο ένα κατάλληλο έμβλημα της Κιβωτού του Κατακλυσμού, το οποίο περιείχε τους σπόρους για τη νέα φυλή του ανθρώπου. Στα Αρχαία Μυστήρια  το ρόδι επίσης θεωρείται ένα θεϊκό σύμβολο με τόσο ιδιάζουσα σημασία, ώστε  η αληθινή εξήγησή του δεν μπορεί να αποκαλυφθεί.  Έχει χαρακτηριστεί από το Καβειρους (2) "το απαγορευμένο μυστικό." Πολλοί Έλληνες θεοί και θεές απεικονίζονται κρατώντας τον καρπό ή το λουλούδι του ροδιού στα χέρια τους, προφανώς για να δηλώσουν ότι είναι δωρητές της ζωής και της αφθονίας. Μπροστά από τον Ναό του Σολομώντα, πάνω από τις στήλες  Jachin και Boaz είχαν τοποθετηθεί κιονόκρανα με απεικόνιση ροδιού (3). "
Manly Hall -  Secret Teachings of All Ages

1. Στη ρωμαϊκή μυθολογία, η Προσερπίνα είναι η αντίστοιχη θεότητα της Περσεφόνης στην ελληνική μυθολογία, ενώ ο Πλούτωνας ο αντίστοιχος θεός  Άδης.
2. Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας μυστηριακής λατρείας η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Λήμνο, την Ίμβρο, τη Σαμοθράκη και τη Θήβα.
3. Γι αυτό το λόγο συναντάμε το ρόδι και στις Τεκτονικές Στοές. Η ρωμαϊκή θεότητα Γιούνο (η αντίστοιχη Ήρα της ελληνικής μυθολογίας) με το ρόδι.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου