Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Το «διαβολικό» και ο φόβος της αλλαγής


Στην μυθολογία, οι Τιτανες  Κρόνος και η σύζυγος-αδερφή του Ρέα αποτελούν συμβολισμούς των χαοτικών δυνάμεων του σύμπαντος σε τάξη. Ο Κρόνος – Χρόνος επιθυμεί να διατηρήσει την βασιλεία του και προσπαθώντας να αποφύγει την προφητεία για τον εκθρονισμό του από τον γιό του, μόλις η Ρέα – αυτή που ρέει -   γεννά παιδί, εκείνος το καταπίνει. Το σύμπαν έτσι παραμένει στατικό και η βασιλεία του παραμένει ως είναι. Η Ρέα όμως, με το να κρύψει τον Δία και να δώσει στον Κρόνο να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα, αλλάζει τα δεδομένα. Διαταράσσει το καθεστώς, την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί εξαιτίας της ο Δίας επιζεί. Στην συνέχεια ο Κρόνος ξερνάει τα παιδιά του και ο Δίας τον εκθρονίζει και οργανώνει τα αδέρφια του και φέρνει μια νέα τάξη, εν ολίγοις δημιουργείται το σύμπαν (και για όσους θέλουν, ας κάνουν σε αυτό το σημείο και μια καμπαλιστική σύνδεση, καθώς η Ρέα και ο Κρόνος σχετίζονται με το Ουράνιο Τρίγωνο στην κορυφή του Δέντρου της Ζωής).

Συνδέουμε αυτό το μύθο με την κάρτα «Τhe Fortune» (Thoth tarot), που κατά τον Crowley συμβολίζει το Σύμπαν σε μια κατάσταση επαναλαμβανόμενης αλλαγής και αντιστοιχεί στον πλανήτη Δία. Πάνω τον τροχό υπάρχουν 3 φιγούρες. Είναι η Σφίγγα, ο Hermanubis και ο Typhon, 3 μορφές ενέργειας που κυβερνούν την κίνηση των φαινομένων ή με αλχημική ορολογία Sulphur, Mercury, Salt. H καταστροφική δύναμη του Typhon είναι πάντα παρούσα και παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το κοσμικό παιχνίδι.

Άραγε πόσο αντιλαμβανόμαστε αυτή την αναγκαιότητα της αλλαγής και της καταστροφής είτε μέσα στον μικρόκοσμό μας είτε ευρύτερα; Γιατί φοβόμαστε την «καταστροφή», το «αρνητικό», το «δυσάρεστο», το θάνατο και όλα τα αρχέτυπα ή τα σύμβολα που την εκπροσωπούν; Γιατί αποζητούμε με τόσο πάθος την στατικότητα στις συνθήκες της ζωής μας, στις σχέσεις μας με τους άλλους ή ακόμα και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση; Γιατί αφορίζουμε ως «διαβολικό» οτιδήποτε συμβολίζει την απαραίτητη για την κοσμική ισορροπία, καταστροφή;

O Crowley, σε κάποια ανάλυση μιας άλλης κάρτας των ταρώ, αναφέρει κάτι που παρόλο που δεν σχετίζεται ευθέως με όσα ανέφερα παραπάνω, μπορούμε να το συνδέσουμε με το πώς τείνουμε να ερμηνεύουμε με προκατάληψη τα διάφορα σύμβολα.

«Οι προφήτες των πρώιμων ημερών του Αιώνα του Οσιρι, προέβλεψαν την εκδήλωση αυτού του επερχόμενου Αιώνα στον οποίο τώρα ζούμε και τον αφόρισαν με έντονο τρόμο και φόβο, δίχως να καταλαβαίνουν την προπόρευση των Αιώνων, θεωρώντας κάθε αλλαγή ως καταστροφή.»

Αν μας ενδιαφέρει το κυνήγι του "διαβολικού" ας κοιτάξουμε εκεί όπου υπάρχει στατικότητα, άρνηση για αλλαγή, προκατάληψη, στερεότυπα, ιδεολογίες, προσωπολατρία, φόβοι και απολυτότητα. Αλλά για όσους απο εμάς επιθυμούμε να εξελιχθούμε σε κάτι ανώτερο απο αυτό που είμαστε, καιρός να προχωράμε. Και οπωσδήποτε χωρίς όλες αυτές τις άχρηστες αλυσίδες. Η κάρτα ταρώ Atu X (Fortune) του Crowley


Ρέα και Κρόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου