Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Abiegnus - To όρος των μυημένων


“One day when I was alone
I found a wondrous little stone.
It lay forgotten on the road
Far from the ways of man’s abode.
When on this stone mine eyes I cast
I saw my Treasure found at last.
-O stone, so red and rare and wise!
O fragment of far Paradise!”


Απόσπασμα απο ένα ποίημα του Arthur Machen, το οποίο ο Crowley είχε αναφέρει στο σατυρικό γραπτό του "Stone of the Philosophers Which is Hidden in the Mountain of Abiegnus".


Το Abiegnus, το συμβολικό βουνό του Θεού στο κέντρο του κόσμου, το ιερό «Βουνό της Μύησης» της Αδελφότητας των Ροδόσταυρων παραμένει ένα όμορφο μυστικιστικό σύμβολο, αν και η φόρμουλα του Αποθνήσκοντος Θεού  δεν έχει εφαρμογή πλέον στο Νέο Αιώνα.


Παρακάτω, μια ψυχολογική ανάλυση της αλχημικής εικόνας, από τη μαθήτρια του Carl Jung, Marie-Louise von Franz:

«To όρος των μυημένων. Η διαδικασία της ψυχολογικής ανάπτυξης είναι ανάλογη με τα στάδια της αλχημικής μεταμόρφωσης της ακατέργαστης ύλης σε χρυσό – τη φιλοσοφική λίθο – που εδώ απεικονίζεται ως ένας «ναός των σοφών» μέσα στη γη. Ο φοίνικας, σύμβολο της ανανεωμένης προσωπικότητας δρασκελίζει τον ήλιο και τη σελήνη (τα αντίθετα ως αρσενικό και θηλυκό). Ο ζωδιακός στο υπόβαθρο συμβολίζει τη διάρκεια της διαδικασίας, τα τέσσερα στοιχεία υπονοούν την πληρότητα. Ο άνθρωπος με τα δεμένα μάτια συμβολίζει την παραπαίουσα αναζήτηση για την αλήθεια. Ο σωστός δρόμος δείχνεται από τον ερευνητή που προετοιμάζεται να ακολουθήσει τα φυσικά του ένστικτα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου