Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το τσουλάκι Μπάμπαλον


 Γυναίκα, σεξουαλικότητα και Θέλημα








Αυτό το ρεύμα που επικρατεί, κυρίως από τους Αμερικάνους/ες  Θελημίτες/ισσες, δεν αποτελεί  άποψη, ούτε θέση   ΌΛΩΝ  όσων ακολουθούν τη φιλοσοφία του Θελήματος ή/και το μαγικό σύστημα του Crowley.  Επικεντρωμένοι στο θέμα του σεξ, λες και το Θέλημα αφορά μόνο στο σεξ, με ένα χαμό από εικόνες σεξουαλισμού και καμιά επαφή με τις αρχετυπικές σημασίες και τα σύμβολα, με πλήρη άγνοια των ανθρώπινων και ηθικών αξιών που το Θέλημα εμπεριέχει, δίχως καμιά παιδεία, δίχως κανένα βάθος. Εντελώς σεξιστικό και κιτς είναι όλο αυτό το περιφερόμενο τσίρκο, κατά τη γνώμη μου, με τις γυναίκες να προβάλουν το σώμα τους όπως τα σφαχτά στα κρεοπωλεία, κραυγάζοντας με πάθος, «93», «156», «Babalon» και τους άνδρες να σκουπίζουν τα σάλια τους (ή άλλα υγρά, δεν ξέρω). Και πραγματικά, είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς στο ίντερνετ πραγματικούς Θελημίτητες/ισσες, παρά μόνο αυτοαποκαλούμενους τέτοιους. Η πλειοψηφία των τελευταίων, δεν είναι παρά πολωμένοι στο σεξ άνθρωποι, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο λαπτοπ τους, αλλά με μηδαμινές γνώσεις της φιλοσοφίας και του μαγικού συστήματος. Το ρεύμα αυτό τείνει να δημιουργήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Θέλημα, η οποία εξαπλώνεται μιμητικά και αυτό επειδή δεν ακούγεται κάποια άλλη, διαφορετική φωνή – άποψη.

(και τι θες τώρα εσύ Ρόδι;)


Καταρχήν, η άποψή μου είναι ότι το υπερτονισμένο ύφος του Crowley για τη σεξουαλική ελευθερία και έκφραση, ιδιαίτερα δε για τη γυναίκα, οφείλεται στην χρονική εποχή που έζησε, μια εποχή όπου η σεξουαλικότητα ήταν καταπιεσμένη, ιδιαίτερα για τη γυναίκα.  Υπήρχε πολύ υποκρισία και συντηρητισμός και σε αυτό επιτίθεται ο Crowley όταν γράφει με τόσο πάθος και προκλητικό ύφος σχετικά με αυτά τα θέματα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα. Αντίθετα, σήμερα προβάλλεται κατά κόρον το σεξ, υπάρχει ελευθερία στην ικανοποίηση των σεξουαλικών ορμών, η γυναίκα έχει αποκτήσει πια διδακτορικό στην «νόμιμη πορνεία» (βλ. άρθρο  Βιλλάρ).  Επομένως, λυπάμαι, αλλά γυναίκες και άνδρες που πιστεύετε ότι είστε Θελημίτες/ισσες, απλώς και μόνο επειδή είστε πολωμένοι στο σεξ είστε εκτός τόπου και χρόνου! Τι σχέση έχουμε εμείς με τους άνδρες και τις γυναίκες της βικτωριανής και μετέπειτα εποχής;

Πέρα από αυτό, η άποψή μου είναι ότι ο Crowley, υπήρξε μισογύνης και πολύ καταπιεσμένος άνθρωπος, λόγω του οικογενειακού του περιβάλλοντος και της χριστιανικής του ανατροφής και αυτό αντανακλάται στα γραπτά του. Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα πολύ αρνητικά συναισθήματα που είχε για τη μητέρα του. Είναι επόμενο όλα αυτά τα στοιχεία να συνέβαλαν στον μισογυνισμό του.  Επιπλέον, στην εποχή του ήταν ελάχιστες οι γυναίκες με παιδεία και ακόμα πιο ελάχιστες οι γυναίκες που ήταν εκπαιδευμένες στον αποκρυφισμό και τα Μυστήρια. Δικαιολογημένη (αν και όχι αποδεκτή)  λοιπόν η άποψή του για τις γυναίκες, οι οποίες σε συγκεκριμένα γραπτά του παρουσιάζονται ως απλά εργαλεία του μάγου και όχι ως ισότιμες συνεργάτιδες. Υπήρξαν ωστόσο γυναίκες που ξεχώρισαν, γυναίκες που κέρδισαν την εκτίμησή του, που είχαν πνευματικό επίπεδο, που μυήθηκαν και δοκιμάστηκαν στην Ατραπό. Αυτές δεν παρέλειψε να τις αναφέρει σε πολύ σημαντικά βιβλία του, όπως για παράδειγμα το «Magick».


Αυτό που θέλω να μεταφέρω στις γυναίκες, είναι πως το να είσαι Θελημίτισα δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν τσούλα. Μπορείς να συμπεριφερθείς αν θες. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Όπως δεν είναι και για τον Θελημίτη να συμπεριφέρεται ως επιβήτορας. Μπορεί να το κάνει. Αλλά πάλι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ο εξευγενισμός και η πνευματικότητα, τουλάχιστον για μένα. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύμβολα που υπάρχουν σε κάθε μαγικό σύστημα, εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς και έχουν διαφορετικές λειτουργίες από αυτές που επιφανειακά φαίνονται. Για να τα κατανοήσουμε μπορούμε να μελετήσουμε ψυχολογία (ειδικά τον Jung), μυθολογία, πραγματείες για τα Αρχαία Μυστήρια κλπ.

Αυτό που θέλω να μεταφέρω στις γυναίκες είναι επίσης ότι οφείλουν να εκπαιδευτούν, (με όποιο τρόπο και σε όποιο πλαίσιο κρίνουν αυτές καλύτερο) ώστε να είναι ισότιμες συνεργάτιδες των ανδρών και όχι εργαλεία τους. Να μην υποβαθμίζουν τον εαυτό τους. Να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στις δυνάμεις τους.


Όσο αφορά στο σεξ, δεν συνάντησα κάπου στα γραπτά του Crowley να μην αναφέρει την ιερότητά του. Φυσικά δεν λαμβάνω υπόψη τις αναφορές του στις ερωμένες του. Αυτά ήταν προσωπικά του βιώματα και επιλογές που καμιά και κανείς από εμάς δεν είναι υποχρεωμένος/η να ακολουθήσει. Αυτά τα γραπτά τα οποία λαμβάνω υπόψη είναι αυτά που αφορούν στη μαθητεία και την εκπαίδευση στο μαγικό σύστημα.  Θα έλεγα όμως ότι πρόκειται για 2 ταχυτήτων θέση. Η μια, που αφορά τον μη μυημένο και η άλλη που αφορά τον μυημένο στα Μυστήρια. Ωστόσο και στα δυο είναι σαφές ότι το ζητούμενο δεν είναι η υποταγή στα ζωώδη ένστικτα.
Ας δούμε εδώ κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα:


Μην γίνεσαι ζώο. Εξευγένισε την  ηδονή σου!   (Be not animal; refine thy rapture!) (Liber Al, part II , 70)

«Το σεξουαλικό ένστικτο είναι μια από τις βαθιές εκφράσεις της θέλησης και δεν πρέπει να περιοριστεί, είτε αρνητικά με την παρεμπόδιση της ελεύθερης λειτουργίας του, είτε θετικά με την επιμονή στην ψεύτικη λειτουργία του. Τι είναι πιο βάναυσο από το να σταματήσει κανείς τη φυσική ανάπτυξη ή να την παραμορφώσει; Τι είναι πιο παράλογο από το να επιδιώξει να ερμηνεύσει αυτό το ιερό ένστικτο ως μια χυδαία ζωική πράξη, να το χωρίσει από τον πνευματικό ενθουσιασμό χωρίς τον οποίο είναι τόσο ηλίθιο όπως και ούτε καν  ικανοποιητικό στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα; Η σεξουαλική πράξη είναι ένα θείο μυστήριο της Θέλησης.»
(The Law is for all, σχόλιο στο part I, 38-41 του Liber Al)


Παρακάτω παραθέτω αποσπάσματα του Crowley σχετικά με τη γυναίκα. Σκοπίμως επέλεξα αυτά στα οποία συμφωνώ, αλλά αν κανείς επιθυμεί να διαβάσει και  άλλα, μπορεί να διαβάσει το Liber Aleph ή τις «Εξομολογήσεις» του.


«Εμείς οι Θελημίτες λέμε ότι «Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα είναι ένα άστρο». Δεν εξαπατούμε και δεν κολακεύουμε τις γυναίκες. Δεν την περιφρονούμε και δεν την εκμεταλλευόμαστε. Για μας η γυναίκα είναι ο Εαυτός της, απόλυτη, πρωτότυπη, ανεξάρτητη, ελεύθερη, αυτοδίκαιη, ακριβώς όπως είναι ένας άνδρας.»
 «Δεν Την θέλουμε ως σκλάβα. Τη θέλουμε ελεύθερη και βασιλική
 (The Law is for all, σχόλια στο part ΙΙI, 55 του Liber Al)

«Στο κεφάλαιο ΙΙΙ του Βιβλίου του Νόμου, παράγραφος 11 διαβάζουμε: “Let the woman be girt with a sword before me.”  Αυτή η γυναίκα αντιπροσωπεύει την Αφροδίτη, όπως είναι τώρα στο νέο αιώνα. Δεν είναι πλέον το απλό όχημα του άνδρα ομολόγου της, αλλά ένοπλη και μαχητική.»   (The Book of Thoth)


Θα  ήθελα να δώσω έμφαση εδώ στη λέξη «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» (ROYAL). Τη λέξη αυτή όπως και τη λέξη «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» (KING) τις χρησιμοποιεί συχνά ο Crowley. Και οι δυο αυτές λέξεις μας παραπέμπουν στην ευγένεια, στην αρχοντιά (nobility).

Στο «The law is for all», σχόλιο στο part II, 65-66 του Liber Al, αναφέρει πως οι «βασιλιάδες» είναι οι άνδρες που είναι ικανοί να καταλαβαίνουν τους εαυτούς τους. Ας παραβλέψουμε εδώ το γεγονός της αναφοράς μόνο στους άνδρες, για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή του άρθρου και ας το μεταφέρουμε στους ανθρώπους και των δυο φύλων. Αυτοί για μένα είναι φυσικά εκείνοι/ες που έχουν αυτογνωσία, αλλά και εκείνοι/ες που είναι εξευγενισμένοι/ες  σε σκέψη, λόγο, πράξη, εκείνοι/ες που διαθέτουν αυτοπειθαρχία, εν ολίγοις εκείνοι/ες  που λειτουργούν σε επίπεδο ανώτερο του ζωϊκού.

Για το πώς μια γυναίκα ή ένας άνδρας θα λειτουργήσει μέσα στη φιλοσοφία του Θελήματος, το σεξουαλικό του ένστικτο και τη σεξουαλική του ενέργεια δεν είμαι αρμόδια να εξηγήσω. Αλλά ίσως θα μπορούσα να προτείνω με τι θα ήταν καλό να ασχοληθεί κανείς στα πρώτα βήματα.

Ας ασχοληθούμε πρώτα με την εσωτερική εργασία. Όπως οι Αλχημιστές, πρώτα ετοίμαζαν την Πρώτη ύλη και μετά άρχιζαν το Μεγάλο Έργο. Ο χρυσός, δεν είναι παρά το τελικό στάδιο του Μεγάλου Έργου.  Αλλά και εκεί, στην Αλχημεία, βλέπουμε πως είναι ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα που τελούν την ιερή ένωση. Ο χρυσός δεν μπορεί να παραχθεί παρά μόνο από εξευγενισμένα και τελειοποιημένα μέταλλα.

Ας μελετήσουμε τη φιλοσοφία τους Θελήματος, μέσα από τα κείμενά του.  Τις ανθρώπινες και ηθικές αξίες που προωθεί. Την πνευματικότητα που περιέχει. Ας μελετήσουμε Καμπάλα, ένα σύστημα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα σύμβολα και τα αρχέτυπα που χρησιμοποιούνται στη μαγεία. Ας μελετήσουμε αλχημεία, αστρολογία, αρχαίες παραδόσεις, μυθολογία, για να προσφέρουμε στον εαυτό μας  μια σφαιρική και ολόπλευρη εκπαίδευση. Ας μελετήσουμε ψυχολογία και φιλοσοφία για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ας αποκτήσουμε παιδεία, ας ασχοληθούμε με την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της. Ας εκπαιδεύσουμε το σώμα και το νου μας στην πειθαρχία, με πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. 

Με αυτά ως εφόδια, μπορούμε να βαδίσουμε με σιγουριά στην Ατραπό. Μπορούμε να αρχίσουμε να αγγίζουμε την πνευματικότητα. Και όταν διαθέτουμε πνευματικότητα τότε θα ξέρουμε πολύ καλά και το πώς να χρησιμοποιήσουμε τη σεξουαλικότητά μας και τη σεξουαλική μας ενέργεια. Θα έχουμε «εσωτερική»  ενημέρωση, όχι ενημέρωση από βιβλία ή τρίτους.



Να τι προτείνει και ο Crowley για τους αρχάριους στο Μονοπάτι:
(από το “The Law is for all”)

1.       Εφοδιάστε το νου σας, όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα, με τη γνώση του πώς να τον επιτηρείτε και να τον ελέγχετε.
2.       Εκπαιδεύστε το σώμα σας να υπακούει το νου σας και να μην αποσπά την προσοχή του.
3.       Ελέγξτε το νου σας, ώστε να αφοσιωθεί εντελώς στην ανακάλυψη της αληθινής σας Θέλησης.
4.       Εξερευνήστε την πορεία αυτής της Θέλησης, μέχρι να φτάσετε στην πηγή του, τον Σιωπηλό Εαυτό σας.
5.       Ενώστε την συνειδητή θέλησή σας με την αληθινή Θέλησή σας και το συνειδητό Εγώ με τον Σιωπηλό Εαυτό. Πρέπει να είστε εντελώς αδίστακτοι στην απόρριψη κάθε ατόμου της συνείδησης που είναι εχθρικό ή ουδέτερο.





Γυναίκα έμεινες πολύ καιρό έξω από τους Ναούς.
Έλα πάλι εντός τους.
Αλλά, έλα ως Βασίλισσα.
Έλα με ενεργητικό ρόλο, έλα περήφανη, έλα εξευγενισμένη.
Έλα ανεξάρτητη, έλα αυτάρκης.
Έλα δυνατή, έλα ελεύθερη.
Έλα με Αγάπη.

Και μην καταδεχτείς δίπλα σου συνεργάτες πέρα από Βασιλιάδες.
    
  


















Οι παραπάνω εικόνες είναι απο αρχεία Αλχημείας, εκτός από την τελευταία, η οποία είναι η κάρτα ταρώ "The Lovers". Οι ομοιότητες αφήνονται στην παρατήρηση του αναγνώστη. 



Διαβάστε και το υπέροχο κείμενο του John Whiteside Parsons 
"Η Γυναίκα Ζωσμένη με Σπαθί"
                               





3 σχόλια:

  1. Εύγε...

    "Ο προφήτης μου , είναι ενας ηλίθιος". Liber Al

    Βασικά, να προσθέσω, αγαπητή Ρόδι, πως δεν χρειάζονται καν οι περισσότεροι δυτικοί , σύγχρονοι μύστες, με εξαίρεση την Καμπαλιστική Ατραπό, η οποία είναι ολοκληρωμένη.

    Το Θέλημα, είναι αναβίωση της αρχαίας ατραπού, των μυστηρίων και των Νοημάτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα και ο "Νόμος", ενα σύγχρονο εγχειρήδιο μελέτης και κατανόησης της αρχαίας Φιλοσοφικής και Θεουργικής Ατραπού.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την ανατροφοδότηση Μαρία Κατσοπούλου και Knight of Creator. Πολλούς χαιρετισμούς και στους δυο σας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή