Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Η Επτάφωτη Λυχνία, ο αριθμός 7 και η παρουσία του στις Εσωτερικές Παραδόσεις«Ένα σύμβολο αποτελεί, για εκείνον που διαθέτει τα κατάλληλα μάτια για αυτό, μια αμυδρή ή πιο καθαρή αποκάλυψη του θεϊκού. Μέσα από όλα, κάτι από μια θεϊκή ιδέα τρεμοφέγγει.»
Το σύμβολο της Επτάφωτης Λυχνίας (Μενοράχ) συναντάται αρχικά στην Αρχαία Μεσοποταμία, ως σύμβολο των επτά πλανητών της αρχαιότητας (Ήλιος, Αφροδίτη, Άρης, Ερμής, Ζεύς, Σελήνη, Κρόνος). Από εκεί μεταφέρθηκε στην Εβραϊκή μυστικιστική παράδοση. Η σημαντική θέση της Επτάφωτης Λυχνίας στον Ελευθεροτεκτονισμό έχει τις ρίζες της στα Αρχαία Μυστήρια (Ιουδαϊκά, Αιγυπτιακά, Ελληνικά, Βαβυλωνιακά).
Η εσωτερική φιλοσοφία σήμερα θεωρεί ότι κάθε πλανήτης έχει σαν πεδίο δράσης ορισμένη περιοχή σωματικής, συναισθηματικής ή διανοητική φύσης είτε στον άνθρωπο είτε στα ζώα ή τα φυτά ή τα ορυκτά δηλαδή και στα τέσσερα βασίλεια. Οι επιδράσεις αυτές δεν είναι μόνο ακτινοβολίες αλλά τέλειες συνειδητές εκπορεύσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αφή της επτάφωτης λυχνίας – η κορύφωση της τεκτονικής μυσταγωγίας – γίνεται με συγκεκριμένη σειρά, καθώς με συγκεκριμένη σειρά πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα 7 ψυχικά κέντρα, οι δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν οι 7 πλανήτες.

Επτάφωτη Λυχνία 
Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις, ο αριθμός επτά είναι ιερός αριθμός γιατί η ανθρωπότητα κυβερνάται από επτά ουράνια πνεύματα (εκπορεύσεις). Είναι ο αριθμός της ζωής και της τελειότητας.
 Σε όλες τις παραδόσεις, τις κουλτούρες, τους μύθους το επτά αντιπροσωπεύει : την πληρότητα και την ολότητα, τον μακρόκοσμο, την τελειότητα, την αφθονία, την ασφάλεια, τη σύνθεση.Ας δούμε κάποιες αναφορές του αριθμού 7 σε  διάφορες παραδόσεις:

Αιγυπτιακή μυθολογία: οι επτά Χαθόρ (θεές που εμφανίζονται στη γέννηση των παιδιών) έχουν επτά πιθάρια. Ο Ρα έχει επτά γεράκια που αντιπροσωπεύουν τους επτά Σοφούς. Επτά αγελάδες και ένας ταύρος συμβολίζουν την γονιμότητα. Υπάρχουν επτά οίκοι στον κάτω κόσμο με επτά πύλες. Το επτά είναι ο ιερός αριθμός του Όσιρη.

Μυστήρια του Μίθρα : Η σπηλιά του Μίθρα έχει επτά θύρες, επτά βωμούς και μια σκάλα με επτά σκαλοπάτια, που απεικονίζουν τις επτά βαθμίδες της μύησης.

Ελλάδα : Είναι ο ιερός αριθμός του Απόλλωνα που παίζει την επτάχορδη άρπα του. 
Σχετίζεται επίσης με την Αθηνά που γεννήθηκε όχι από μητέρα αλλά από το κεφάλι του Δία, του Πατέρα, της Μονάδας.  Ο Πάνας παίζει το σουραύλι του από επτά κλιμακωτά καλάμια (επίσης αναφορά στις 7 νότες). Επτά και οι Σοφοί της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με τον Μ. Hall,  άλλες θεότητες με τις οποίες σχετίζεται το επτά είναι ο Αιγίς, ο Άρης αλλά και η Μούσα Κλειώ, μούσα της επικής ποίησης και της ιστορίας.
Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν τον αριθμό επτά ως ένα μοντέλο της θεϊκής τάξης και της αρμονίας στη φύση, καθώς αποτελείται από την ένωση του αριθμού 3 (σύμβολο της θεϊκής τριάδας) και του αριθμού 4 (σύμβολο των κοσμικών δυνάμεων ή στοιχείων). Συνεπώς, η επτάδα συμβολίζει την ένωση της Θεότητας με το σύμπαν, την τελειότητα.
Ονομαζόταν επίσης «Τελεσφόρος» (αυτός που φέρνει αποτέλεσμα, που ολοκληρώνει), επειδή από αυτόν τον αριθμό όλα στο σύμπαν και στην ανθρωπότητα οδηγούνται στην αποκορύφωση τους.

Εβραϊκή παράδοση : Επτά μεγάλες, άγιες μέρες στο Εβραϊκό έτος, 7 βραχίονες έχει η Μενοράχ, ο Ναός χρειάστηκε επτά μέρες για να οικοδομηθεί, υπάρχουν επτά στήλες της σοφίας, επτά τα ονόματα του Θεού (El, Elohim, Adonai, Yhwh (Jehovah), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai, Zebaot).

Οι Ρωμαίοι χώρισαν την εβδομάδα σε επτά μέρες και κράτησαν την έβδομη μέρα ως την πιο ιερή, αφιερωμένη στον Θεό ήλιο (SolSunday).
 Στην Γένεση η γη δημιουργήθηκε σε επτά φάσεις, το αρχαίο ηλιακό σύστημα αποτελούταν από επτά πλανήτες, το ανθρώπινο σώμα έχει επτά ψυχικά κέντρα (τσάκρας). Επτά οι Ελοχίμ, επτά οι Αρχάγγελοι που ελέγχουν τους πλανήτες, επτά τα πνεύματα πλησίον του θρόνου. Επτά τα μεγάλα άστρα της Μεγάλης Άρκτου, επτά και οι Πλειάδες, η ομάδα αστεριών στον αστερισμό του Ταύρου που θεωρούνταν ως μεγάλη δύναμη πάνω στο πεπρωμένο του ανθρώπου. Επτά τα θαύματα του κόσμου, επτά οι επιστήμες (γραμματική, ρητορική, λογική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία), επτά οι σοφοί της αρχαιότητας  Επτά στην Αλχημεία τα μέταλλα του κλασσικού κόσμου (χρυσός, ασήμι, υδράργυρος, χαλκός, σίδηρος, κασσίτερος, μόλυβδος). Επτά τα πρισματικά χρώματα, επτά και οι τόνοι της μουσικής.
Οι επτά πλανήτες συνδέονται επίσης με τα επτά στάδια της ανθρώπινης ζωής:
Βρεφική Ηλικία –Σελήνη 
Παιδική Ηλικία –Ερμής (Γνώση)
Νεότητα –Αφροδίτη (Έρωτας)
Ενηλικίωση –Ήλιος 
Πλήρης Ισχύς –Άρης 
Ωριμότητα Κρίσης –Ζευς 
Γηρατειά –Κρόνος


Λέγεται επίσης πως η Ψυχή του Ανθρώπου έχει 7 εστίες στο υλικό σώμα, δηλαδή τις 5 αισθήσεις, τη φωνή και την αναπαραγωγική δύναμη. Αναλόγως, στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να εντοπιστούν αντιστοιχίες με την ιερή Επτάδα.Το επτά θεωρείται  πνευματικός αριθμός επειδή  περιέχει πέπλα τα οποία πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν για να επέλθει η φώτιση.  Αν και κατέχει  τις ιδιότητες του ονείρου, της πνευματικότητας και της ψυχικής αφύπνισης, με την αρνητική του έννοια μπορεί να είναι αμφίβολο, απατηλό και ανειλικρινές.

Είναι η ενεργοποίηση της φαντασίας και των εκδηλωμένων αποτελεσμάτων μέσα στη ζωή μας, μέσω της χρήσης της συνειδητής σκέψης και της επίγνωσης. Κυβερνάται από τον Κρόνο και αντιπροσωπεύει το στερούμενο πρακτικότητας ονείρεμα, ωστόσο με μια πιο βαθιά κατανόηση των πλευρών του, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την μαγική του δόνηση προς όφελός του. H κάρτα ταρώ "The Chariot" (Thoth tarot)

Κάρτα Ταρώ «Το Άρμα» (VII)
Η σημασία του επτά μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει συμμετρία, αιτία και τάξη μέσα στη δομή του σύμπαντος. Ακόμα κι όταν τα πράγματα μοιάζουν χαοτικά, υπάρχει μια διάχυτη συνέπεια στην συμπεριφορά του.
Αυτή τη συνέπεια την βλέπουμε στην πορεία του οδηγού του Άρματος, ο οποίος είναι αταλάντευτος στο στόχο του, καθώς χρησιμοποιεί τις επταδικές δυνάμεις του κόσμου προκειμένου να χαράξει την πορεία του προς τον προορισμό του.
Στο «Book of Thoth» του Crowley, μπορεί επίσης να διαβάζει κανείς και σχετικά με τη σεξομαγική φόρμουλα που αντιστοιχεί στην κάρτα αυτή.
“The issue of the Vulture, Two in One
conveyed, this is the Chariot of Power.
TRINC: the last oracle!”Απεικόνιση του Δέντρου της Ζωής και η θέση της σφαίρας Νετζά. 


Καββαλιστικά ο αριθμός επτά αποδίδεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Είναι το Νετζά, η πρώτη Σεφίρα της τρίτης Τριάδας και σημαίνει Νίκη. Το Σεφέρ Γετζιρά ονομάζει το Νετζά «Απόκρυφη Διάνοια» και οι αντίστοιχες κάρτες των Ταρώ είναι τα τέσσερα εφτάρια (Επτά των ράβδων, Επτά των κυπέλλων, Επτά των σπαθιών, Επτά των δίσκων).

Το Νετζά αντιπροσωπεύει τα ένστικτα και τα συναισθήματα που διεγείρονται εξαιτίας τους.  Σύμφωνα με τον I. Regardie «οι θεοί και η ποιότητα του Νετζά σχετίζονται με την Αγάπη, τη Νίκη και τη συγκομιδή. Η Αφροδίτη είναι η Κυρία της Αγάπης και του Κάλλους, που έχει τη δύναμη να χαρίζει την ομορφιά και τη γοητεία της στους άλλους. Ολόκληρο το νόημα αυτής της Σεφίρα είναι η αγάπη – μολονότι αγάπη σεξουαλικής φύσης.  Η Άθωρ είναι το αιγυπτιακό αντίστοιχο και πρόκειται για μια κατώτερη όψη της Μητέρας Ίσιδας. Εικονίζεται σαν θεά με μορφή αγελάδας, αντιπροσωπεύοντας τις γενετήσιες δυνάμεις της Φύσης και ήταν προστάτιδα της γεωργίας και των καρπών της γης.»

Σύμφωνα με την D. Fortune, «θα καταλάβουμε καλύτερα τη φύση του Νετζά στο μικρόκοσμο, αν θυμηθούμε πως είναι η Σφαίρα της Αφροδίτης με όλα τα σύμβολά της. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με τη λειτουργία της πολικότητας, που αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από το σεξ, έτσι όπως το καταλαβαίνουμε αόριστα.»

Και συνεχίζει : «Η λατρεία της Αφροδίτης ήταν κάτι πολύ περισσότερο από την απλή εκτέλεση μιας ζωώδους λειτουργίας. Συνδεόταν με τη λεπτή αλληλεπίδραση της δύναμης της ζωής με δυο παράγοντες. Με την περίεργη ροή και επιστροφή και με τη διέγερση και την αντίδραση, που παίζουν τόσο σπουδαίο ρόλο στις σχέσεις των δυο φύλων, αλλά εκτείνονται πέρα από τη σφαίρα του σεξ.»


Το επτάγραμμο
Η Αγάπη περιλαμβάνει τεράστια ποσότητα σεξουαλικής ενέργειας, τα συναισθήματα της οποία μπορούν να κατευθυνθούν με διάφορους τρόπους.
Το επτάγραμμο είναι η εσώτερη κατεύθυνση αυτού του συναισθήματος, η περιστολή, η «αγάπη μέσα». Συμβολίζει την αγάπη που «κρατάμε» και μπορεί ισάξια να υποδηλώσει μια βαθιά θρησκευτική αρχή, μια δημιουργία του δικού μας Θεού μέσα στη δική μας εικόνα ή στο πάθος για κάποιον άλλον. Είναι συναίσθημα που περιέχεται.

Οι επτά πλανήτες της αρχαιότητας «δάνεισαν» τα ονόματά τους στις ημέρες της εβδομάδας.  Έτσι, τα σύμβολα των πλανητών μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από το σχήμα του επτάγραμμου.

Το επτάγραμμο όπως αναφέραμε συνδέεται επίσης με τα επτά τσάκρας του σώματος, συμβολίζοντας την ισορροπημένη ροή των σωματικών ενεργειών και της υγείας. Είναι ένα σύμβολο που συνδέεται με την θεραπεία και την δυναμική ισορροπία του σώματος.


Υπάρχουν δυο μορφές του επτάγραμμου.

Η οξεία μορφή υποδηλώνει μια εξωστρεφή αλληλεπίδραση με τις δυνάμεις της φύσης, μια προοδευτική χρήση αυτών και μια καθοδήγηση της σεξουαλικής ενέργειας. Υποδηλώνει δυνατά αισθήματα, δυναμική έκφραση επιθυμιών, υψηλή ευαισθησία στα αισθήματα των άλλων. Είναι ένα σύμβολο κατανόησης.


Η αμβλεία μορφή υποδηλώνει παθητικότητα, ικανοποίηση και εναρμόνιση με τη φύση και τις δυνάμεις της. Υγιείς ρυθμοί και ομαλή σεξουαλικότητα. Ισορροπημένα αισθήματα και ικανοποιημένες επιθυμίες. Ομαλή δεκτικότητα και επίγνωση των αισθημάτων των άλλων.
Το επτάγραμμο είναι το σύμβολο που επιλέχθηκε από τον Crowley για να συμβολίσει την Babalon, τη Θελημική Θεά, που αποτελεί προσωποποίηση της καββαλιστικής σφαίρας Binah.

Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς στην ανάλυση της Κάρτας «Lust» (XI) στο «Book of Thoth» καθώς και στο «Waratah Blossoms» που υπάρχει στο «Book of Lies». Η σφραγίδα της Babalon
Ενωχιανή Αγγελική Μαγεία
Τα επτάγραμμα χρησιμποιούνται και στο Ενωχιανό Αγγελικό Σύστημα του John Dee. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το Sigillum Dei Aemeth.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου