Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Η Σφίγγα, ως μυθολογική παραλλαγή του μητρικού συμπλέγματος.


«Η φιλοσοφική ερώτηση σε ακατάλληλη στιγμή, το τέχνασμα του άνιμους της μητέρας που καταβροχθίζει. Αργότερα, όταν ο άνδρας έχει ανεξαρτητοποιηθεί, ένα τέχνασμα του μητρικού συμπλέγματος είναι να του θέτει ένα φιλοσοφικό πρόβλημα, ακριβώς όταν απαιτείται δράση.»

(…) «Αυτό το τρικ απαντάται συχνά στην πραγματική ζωή, όταν λόγου χάρη ένας νεαρός θέλει να πάει για σκι ή  να βγει με τους φίλους του. Είναι γεμάτος με τη ζωτική ενέργεια της νιότης, που τον τραβάει έξω από τη φωλιά. (…) Ο νεαρός ανακοινώνει στη μάνα του τι σχεδιάζει να κάνει. Πρόκειται απλώς για νεανικό ενθουσιασμό, αλλά η μάνα του ανησυχεί για τη φυγή του από το σπίτι. Το αγόρι ζει και μαθαίνει τη ζωή με φυσικό τρόπο, μόνο όταν η μάνα του δεν είναι προσκολλημένη πάνω του. Γιατί όταν είναι, αρχίζει: «Πρέπει να το κάνεις αυτό; Δε νομίζω πως είναι σωστό. Δε θέλω βέβαια να σε εμποδίσω. Συμφωνώ πως είναι πολύ καλό να ενδιαφέρεσαι για τα σπορ, αλλά έχω τη γνώμη ότι δεν θα έπρεπε να πας τούτη τη στιγμή!» Και ποτέ δεν είναι «τούτη η στιγμή» κατάλληλη. Γιατί πρώτα πρέπει να ξανασκεφτεί κανείς τα πάντα – αυτό είναι το αγαπημένο τέχνασμα του άνιμους της μάνας που καταβροχθίζει. Όλα πρέπει πρώτα να εξεταστούν.»

«Κάθε φορά που θέλει να κάνει κάτι, η σκιά θα διαφωνεί λέγοντάς του ότι δεν θα πρέπει να δράσει, προτού μελετήσει πολύ καλά το πράγμα. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη στάση αυτή νευρωτική φιλοσοφία, φιλοσοφία την ακατάλληλη στιγμή, όταν απαιτείται δράση. Αυτό είναι το τέχνασμα πίσω από το αίνιγμα της Σφίγγας.»

«Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι για τους αρσενικούς ανθρώπους είναι απαραίτητο να έχουν το αίσθημα της ελευθερίας, του αυτοσεβασμού και της τιμής, και μαζί με αυτά μια δόση επιθετικότητας και ικανότητας προς αυτοάμυνα. Αυτά συνιστούν τη ζωτικότητα του άνδρα και αν καταστραφούν από τη μητέρα, τότε εκείνος γίνεται εύκολο θύμα του άνιμους της μητέρας.»Τα αποσπάσματα είναι από τη σειρά διαλέξεων της Marie-Louise Von Franz «O αιώνιος έφηβος».

http://amethystosebooks.blogspot.gr/2011/03/marie-louise-von-franz-puer-aeternus.html

Μετάφραση : Πετρος Χαραλάμπους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου